• Welcome to Student Affairs Department
  • hep@um.edu.my
  • 03-79673506
logo
logo

PERTANDINGAN MENCIPTA PANTUN EMPAT KERAT TIGA RANGKAP SEMPENA BULAN KEMERDEKAAN DAN HARI MALAYSIA  PERINGKAT HEP UM  2023
===========================================

TERMA DAN SYARAT PENYERTAAN (PERTANDINGAN CIPTA PANTUN PATRIOTISME)  

1. Penyertaan adalah PERCUMA dan terbuka kepada seluruh warga Universiti Malaya (staf dan pelajar Universiti Malaya).
2. Setiap penyertaan adalah secara individu dan diwajibkan menggunakan Borang Penyertaan Rasmi yang dikeluarkan oleh pihak penganjur melalui pautan berikut : 
https://forms.gle/zo3cfmJjaGdiwYjt5
3. Karya pantun yang dihasilkan haruslah mempunyai tema PATRIOTISME DAN CINTAKAN NEGARA dan TIDAK BOLEH menyentuh isu-isu sensitif agama/ kaum/ etnik yang boleh mengganggu keharmonian masyarakat Malaysia.   Pantun yang dibenarkan hanyalah jenis empat kerat iaitu pantun empat baris yang mempunyai dua baris pembayang dan dua baris maksud. rima awal, tengah dan akhir bait mestilah “a b a b”. Pantun yang dihantar mestilah mempunyai 3 rangkap keseluruhannya. Penyertaan yang kurang dari 3 rangkap adalah dianggap BATAL.
6. Setiap hasil karya pantun mestilah merupakan karya baru dan CIPTAAN ASLI  peserta dan tidak diciplak atau pernah disiarkan di mana-mana portal/media sosial/ blog sebelum ini. Pantun mestilah menepati mesej dan tema yang ditetapkan dan dalam BAHASA MELAYU.
7. Semua penyertaan tidak boleh dimuat naik ke mana-mana portal/media sosial/blog sebelum keputusan diumumkan secara rasmi oleh pihak penganjur.  
8. Pihak penganjur tidak akan menanggung sebarang kos penyertaan atau bertanggungjawab atas sebarang tuntutan akibat pelanggaran hasil hak cipta.  
9. Semua hasil karya berpantun yang diterima oleh pihak penganjur akan menjadi hak milik penganjur dan pihak penganjur berhak menggunakan hasil karya tersebut dalam apa jua bentuk tujuan.
10. Keputusan juri pertandingan adalah muktamad. Pemenang dipilih berdasarkan sekurang-kurangnya 3 rangkap pantun yang terbaik dan dinilai berdasarkan keaslian, ketepatan kepada tema dan keindahan bahasa dan kreativiti.
Tarikh tutup penyertaaan adalah pada 10 September 2023, Ahad jam 11.59 malam.

HADIAH PERTANDINGAN
Karya terbaik akan memenangi :
1) Wang tunai sebanyak RM 200.00  (tempat pertama)
2) Wang tunai sebanyak RM 150.00  (tempat Kedua)
3) Wang tunai sebanyak RM 100.00  (tempat Ketiga)
4) Wang tunai saguhati sebanyak RM 50.00  (tempat Keempat & Kelima)
Setiap peserta akan menerima e-sijil penyertaan.
        
PERTANYAAN    
Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh berhubung di email hep@um.edu.my.

Highlights